Jautajumi

Kā izvēlēties tandiru?

Vispirms atbildiet uz galveno jautājumu – vai tandirs tiks lietots stacionāri, vai arī Jūs plānojat to pārvadāt no vienas vietas uz citu. No pārnēsājamajiem modeļiem iesakām tandirus „Venēcija”, „Klejotājs” vai daudz universālākus modeļus – „Akmens” un „Ķieģelis”.

Toties - ja Jūs plānojat uzaicināt pie sevis lielu draugu pulku un pagatavot vairākus ēdienus uzreiz, iesakām modeļus, kuru tilpums ir vismaz 65 litri. Šeit jāievēro vienkāršs princips – jo lielāks izmērs, jo vairāk gaļas var pagatavot, tātad iespējams paēdināt vairāk viesu.

Kā pareizi iekurināt tandiru? Cik ilgā laikā tandirs uzkarst līdz vajadzīgajai temperatūrai?

Mūsu vietnē Jūs atradīsiet precīzu tandira lietošanas instrukciju. Lūdzu, uzmanīgi izpētiet arī Drošības pasākumus (saite uz Instrukciju).
Galvenais mērķis: uzkarsēt tandira sienas līdz vajadzīgajai temperatūrai (tas aizņems lielāko daļu laika), un tandira karstajās sienās Jūs varēsiet pagatavot visgardākos ēdienus savam galdam (šī procedūra aizņems vismazāk Jūsu laika, īpaši ņemot vērā, ka Jūs „nestāvat pie plīts”).

Kā iekurināt tandiru ziemā?

Mūsu vietnē Jūs atradīsiet precīzu tandira lietošanas instrukciju. Lūdzu, uzmanīgi izlasiet arī Drošības pasākumus (saite uz Instrukciju).
Gada aukstajā laikā tandirs jāuzkarsē lēnām un pakāpeniski. Ēdiena gatavošanas laikā ogles jāatstāj tandira dibenā, kas palīdzēs tam saglabāt siltumu.
Pēc gatavošanas tandiru nedrīkst strauji atdzesēt piespiedu kārtā. Ļaujiet tam atdzist pašam!

Vai iekuršanas laikā ir jāuzliek augšējais lielais vāks? 

Jā, augšējais lielais vāks ir jāuzliek pēc tam, kad Jūs esat iekurinājuši tandiru. Bet mazo vāku (konusu) iesakām noņemt. Kad Jūs sāksiet gatavot ēdienu, tandiram jāuzliek mazais vāks (konuss), lai neizplūst karstums, jo tas nepieciešams garda ēdiena pagatavošanai.
  
Kā rīkoties, ja radušās plaisas?

Nebīstieties - plaisāšana ir normāls process. Jebkādas kvalitātes un jebkura ražotāja tandirs iekuršanas laikā pārklājas ar plaisām. Tas ir neizbēgami, un par to nav jāraizējas. Metāla karkass neļaus Jūsu tandiram izjukt pa daļām, kā arī novērsīs lielu un dziļu plaisu rašanos. Plaisas var būt 1 - 3 mm lielas. Vienkāršiem vārdiem skaidrojot - tās ir termošuves, kas nodrošina tandira keramiskā materiāla sienu darbību. Uzkaršanas laikā plaisas būs lielākas, bet pēc tandira atdzišanas – gandrīz nemanāmas. 

Kā izvēlēties pareizo vietu tandira uzstādīšanai savā pagalmā?

Ja esat nolēmuši iegādāties tandiru, tad Jums radīsies jautājums – kur to uzstādīt? Plānošanas laikā iesakām pievērst uzmanību šīs krāsns lietošanas ērtumam un drošībai. Būs ērti, ja tandirs atradīsies tās vietas tuvumā, kur esat iecerējuši atpūsties un klāt viesību galdu. Nupat izņemts no krāsns un tūdaļ galdā likts kūpošs ēdiens nevienu neatstās vienaldzīgu. Taču jāatceras, ka jānodrošina brīva piekļuve tandiram no visām pusēm, tātad jāparedz ne mazāk kā 1 m plata eja un jāņem vērā drošības pasākumi. Krāsns sienas lietošanas laikā stipri sakarst, bet no krāsns dziļuma plūst sadegšanas produkti un karstums. Tādēļ tandirs jāuzstāda tālu no viegli uzliesmojošiem priekšmetiem, būvēm, kokiem utt.

Kā un kur jāglabā tandirs?

Tandiru vislabāk glabāt zem nojumes vai slēgtā telpā. Ja tandirs tiek glabāts laukā, tad tas jāpārklāj ar plēvi vai speciālu pārsegu, kas pasargās no nokrišņiem. Ja tandirs ir samircis, tad tam dabiski jāizžūst, neiesakām to kurināt mitru vai žāvēt mākslīgi, jo tā palielināsies plaisas un tandirs ātri zaudēs siltumu.

Kāda malka ir vispiemērotākā? Vai drīkst izmantot kokogles vai kokskaidu briketes?

Drīkst izmantot jebkādu cietkoksnes sugu malku. Tāpat kā mangalā, augļu koku malka, protams, piešķirs ēdieniem patīkamu aromātu. Var pievienot kokogles, bet ogļu izmantošana iekuršanai nav praktiska, jo jāuzkarsē tandira sienas, bet ogles ātri izdeg un tandira sienas nepagūst izsilt un uzkarst līdz vajadzīgajai temperatūrai.

Vai tandirā var izcept plāceņus?

Mēs saprotam, ka tandirs visos rada asociācijas ar samsu un plāceņiem. Mūsu tandiros var pagatavot kā gaļu un dārzeņus, tā arī uz to sienām izcept plāceņus un samsu.

Vai drīkst tandiru izmantot salā?

Tandiru var un vajag izmantot lielā salā, lai aukstumā nebūtu jāgroza iesmi, taču tandiru vēlams uzkarsēt pakāpeniski. Ziemā tandirs uzkarst 1-1,5 stundas laikā (atkarībā no tā modeļa), un ēdiena gatavošana aizņem 10 - 20 minūtes. Tandiru nav ieteicams izmantot spēcīgas snigšanas laikā.